
Edward van de Vendel
Geboren:1 augustus 1964 te Leerdam
Opleiding:Pedagogische Academie.
Werk:Was vier jaar directeur van een basisschool, daarna een aantal jaren meester op een kleine school in het Drentse De Groeve en in Zuidlaren. Sinds 2001 is hij fulltime schrijver.
Thuis:Hij woont en werkt in Rotterdam. Schrijven doet hij meestal in een café.
Eerste boek:Betrap me! (1996)
Bijzonderheden:Richtte met een aantal collega´s een eigen basisschool op, waarvan hij directeur werd. Muziek was op die school een belangrijk vak
.Ooit gezegd:´Ik probeer gedichten te schrijven met een eerste zin als sterke drempel en een nieuw inzicht aan het eind, gevangen in een nieuw en helder beeld.´
Edward van de Vendel groeide op in Beesd, waar zijn ouders woonden. Zijn vader was directeur van een basisschool, zijn moeder kleuterjuf. Hun huis was tegen de school aangebouwd: geen wonder dat hij uiteindelijk ook meester is geworden! Op de middelbare school was hij lid van het schoolcabaret en schreef hij liedjes. Later ging hij gedichten maken voor kinderen, die in de jeugdbijlage van Vrij Nederland werden geplaatst. In 1996 verscheen zijn eerste gedichtenbundel, Betrap me!. Daarna volgden poëzie, proza en non-fictieboeken elkaar in hoog tempo op. Hij vertaalt – overwegend prentenboeken – uit het Frans, Duits en Engels. Wat in al het werk van Van de Vendel opvalt is de manier waarop hij dingen zegt. Hij wordt niet voor niets een ´taalgoochelaar´ genoemd.Zijn gedichtenbundels worden positief ontvangen door de toegankelijkheid en de humor in de gedichten, veelal over alledaagse onderwerpen. Van de Vendel werpt steeds een nieuw licht op gewone dingen. Hij stelt ook bloemlezingen samen, soms rond een thema. In 2008 pakte hij het helemaal anders aan, door samen te werken met striptekenaar Floor de Goede. Opa laat zijn tenen zien was de eerste bundel ´stripgedichten´, het boek won een Zilveren Griffel.
De combinatie tekst met striptekeningen beviel goed, na een tweede bundel stripgedichten verscheen Sofie en de pinguïns (2010), een boek waarin verhaal, striptekeningen, fotostrips en feitenkaders elkaar afwisselen. Zo was dat nog niet eerder voor deze leeftijdsgroep gedaan, en het experiment werd beloond met een tip van de Nederlandse Kinderjury, de Pluim van de Senaat en werd bovendien de winnaar voor 8-10 jaar bij de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury.
´Gewone´ romans schrijft hij ook in ruime mate. In 2008 nam hij het initiatief voor een reeks jongerenboeken gebaseerd op een waargebeurd verhaal, genaamd ´slashboeken´. Het eerste deel, De gelukvinder (2008), schreef Van de Vendel zelf. Het boek won een Glazen Globe en de Jenny Smelik-IBBY prijs.
Ook voor andere leeftijdsgroepen blijft hij kwaliteit leveren. In 2011 won hij met Toen kwam Sam een Zilveren Griffel. Het informatieve boek Ajax wint altijd (2009), over zijn favoriete sport en favoriete voetbalclub, kreeg een Vlag & Wimpel van de Griffeljury. In 2012 werkte Van de Vendel opnieuw samen met Fleur van der Weel. Ze maakten samen Hallo, het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Al eerder schreef hij het Kinderboekenweekgeschenk 2005, Wat rijmt er op puree?, dat Peter van Dongen illustreerde.
In 2014 won hij als eerste de Vlaamse Kinderpoëzieprijs voor Ik juich voor jou (Querido).[1]
[1] http://www.leesplein.nl/LL_plein.php?hm=2&sm=1&id=55
Maak jouw eigen website met JouwWeb