Caja Cazemier werd op 5 september 1958 in Spijkenisse geboren, maar ze groeide op in Groningen.

Na de middelbare school ging ze er Nederlandse taal- en letterkunde studeren. Ze werd lerares, maar tegenwoordig besteedt ze al haar tijd aan het schrijven van boeken.
Ze woont samen met haar partner in Leeuwarden, haar drie zoons wonen op zichzelf.

 

 

Als kind al hield Caja Cazemier van verhalen: van veel en dikke boeken lezen, maar ook van verhalen verzinnen. Ze vertelde zichzelf verhalen, speelde ze na samen met haar broertje of schreef ze op.
Haar eerste "boek" heeft Caja geschreven toen ze tien was.

Caja heeft vroeger wel eens gezegd dat ze later schrijfster wilde worden. Maar naast lezen en schrijven was ze vaak aan het schooltje spelen. Dus juf worden was ook een mogelijkheid. Dat is ze ook geworden, maar dan op de middelbare school omdat Caja geïnteresseerd is in jongeren. Haar keus voor de studie Nederlandse taal- en letterkunde heeft natuurlijk weer alles te maken met haar liefde voor boeken en taal. Tijdens haar studie besteedde ze zoveel mogelijk aandacht aan jeugdboeken.
Caja schreef een afstudeerscriptie met als titel: "Gemengde gevoelens. Jeugdliteratuur voor meisjes in de puberteit." Ze had onderzocht wat meiden bezig hield op die leeftijd en keek of de boeken die zij lazen hun wat te bieden hadden. Tijdens het werken aan die scriptie dacht ze al: "Dat zou ik ook wel willen, een boek schrijven. En dat moet dan gaan over een meisje en alles wat er verandert als zij ongeveer dertien, veertien jaar oud is." Maar ze ging er pas mee aan de slag toen ze al een paar jaar voor de klas stond.

Nog steeds zoekt Caja onderwerpen uit waarmee jongeren te maken kunnen krijgen als zij tussen elf en zestien jaar oud zijn: school, de brugklas, ouders, vriendjes, eenzaamheid, verliefd zijn, seksualiteit, onzeker zijn, angst, online pesten, internetverkering, je anders voelen. De meeste hoofdpersonen zitten niet lekker in hun vel en zijn op zoek naar wie ze zijn. Ze hebben dan ook allemaal last van "groeipijn".
Haar boeken kunnen troost bieden aan lezers die in vergelijkbare omstandigheden zitten. Daarom vindt ze herkenbaarheid in haar verhalen belangrijk. Je krijgt het gevoel dat Caja’s boeken over jou en jouw wereld gaan.[1]

 

[1]http://www.cajacazemier.nl/

In 2008 won Caja met haar boek Vamp de Prijs van de Jonge Jury.