Aidan Chambers

De Britse Aidan Chambers schreef al young-adultboeken toen dat begrip nog niet uitgevonden was. Hij verwierf internationale roem met zijn zesdelige cyclus The Dance Sequence, over de groei van adolescentie naar volwassenheid.
 

 

Geboren:27 december 1934 te Chester-le-Street (Engeland)Opleiding:Hij heeft de lerarenopleiding gedaan in Londen.Werk:Hij was van 1957-1968 leraar Engels en drama in het voortgezet onderwijs. Sinds 1968 is hij schrijver en geeft hij lezingen over literatuuronderwijs en jeugdliteratuur. In 1969 richtte hij samen met zijn vrouw Nancy uitgeverij The Thimble Press op.Thuis:Hij is sinds 1968 getrouwd met Nancy Lockwood.Bijzonderheden:Hij is zeven jaar Anglicaanse monnik geweest. Toen duidelijk werd dat het kloosterleven niet gecombineerd kon worden met het schrijverschap koos hij voor het laatste.Ooit gezegd:´Ik schrijf omdat ik niet anders kan en ik lees omdat ik niet anders wil.´

 


Boeken van Aidan Chambers

Over het werk van Aidan Chambers

Lezen en literatuur is Aidan Chambers niet met de paplepel ingegoten. In zijn ouderlijk huis waren welgeteld vijf boeken aanwezig. Bovendien was Aidan dyslectisch, een stoornis die destijds nog nauwelijks bekend was en Aidans leesproblemen werden dan ook aan zijn luiheid en gebrek aan intelligentie geweten.
Pas op de middelbare school kreeg hij een leraar die hem liefde bijbracht voor lezen, literatuur en theater. Deze Jim Osborn stimuleerde hem veel te lezen en nam hem mee naar toneelvoorstellingen. Een van de beslissende boeken die hij via Jim in handen kreeg was Sons and Lovers van D. H. Lawrence. ´Voor het eerst las ik een boek waarin ik mezelf echt herkende. Alles in het boek was als het leven dat ik zelf kende.´ Na de laatste bladzijde wist de 15-jarige Aidan: ik wil ook schrijver worden.
Hij werkte na de middelbare school eerst elf jaar als leraar Engels en drama, maar koos in 1968 definitief voor het schrijverschap. Aanvankelijk schreef hij jeugdboeken en toneelstukken voor jongere kinderen. Maar zijn doorbraak en roem verwierf hij met zijn The Dance Sequence, een cyclus van zes afzonderlijk te lezen boeken over adolescenten.
Het eerste deel, Breaktime (in het Nederlands aanvankelijk vertaald als Lang weekend op drie manieren en later als Verleden week) verscheen in 1978. Daarna volgden Je moet dansen op mijn graf (1985), Nu weet ik het (1990), De tolbrug (1993), Niets is wat het lijkt (2000) en Dit is alles: het hoofdkussenboek van Cordelia Kenn (2009). Centraal thema in alle zes boeken is de groei van adolescenten tot volwassenheid, de (morele) keuzes die ze maken en hun zoektocht naar de eigen identiteit en spiritualiteit. De boeken vallen op doot hun experimentele literaire vorm. Zo wordt in Breaktime hetzelfde verhaal op drie verschillende manieren verteld. En Dit is alles bestaat uit een verzameling van onder meer songteksten, mails en dagboeknotities.
Naast het schrijven van fictie publiceert en doceert Chambers regelmatig over literatuuronderwijs en jeugdliteratuur. Samen met zijn vrouw gaf hij jarenlang het vakblad Signal uit. Twee van zijn handboeken zijn ook in het Nederlands vertaald: Vertel eens (1995) en De leesomgeving (1995). Voor zijn educatieve verdiensten ontving hij in 2010 de Lifetime Achievement Award for Services to English Education. De bekroning voor zijn literaire werk kwam in 2002 met de Hans Christian Andersenprijs.[1]

 

[1] http://www.leesplein.nl/JB_plein.php?submenu=set_set&id=482


Verder zoeken

- Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)


Suggesties

- Interview Aidan kraakt graag een kreeft op Jeugdboekenplein.
- Auteur van de maand december 2011 op Jeugdboekenplein.


Websites over Aidan Chambers

Bibliografie selectie

1979 Lang weekend op drie manieren (Lemniscaat)
1984 Het geheim van de grot (Querido)
1985 Tirannen (Querido)
1985 Je moet dansen op mijn graf (Querido)
1990 Nu weet ik het (Querido)
1993 De tolbrug (Querido)
2000 Niets is wat het lijkt (Querido)
2009 Dit is alles: het hoofdkussenboek van Cordelia Kenn (Querido)
2011 Dit is mijn dag (verhalen; Querido)


Bekroningen

1985 Zilveren Griffel voor Het geheim van de grot
1986 Zilveren Griffel voor Tirannen
1994 Zilveren Griffel voor De tolbrug
1999 Carnegie Medal voor Niets is wat het lijkt
2002 Hans Christian Andersenprijs (hele oeuvre)

[1] http://www.leesplein.nl/JB_plein.php?submenu=set_set&id=482

Maak jouw eigen website met JouwWeb